Jaaroverzicht

Van Gogh Museum Enterprises

Schets van VGME

De meeste commerciële activiteiten van het museum zijn ondergebracht binnen de bv Van Gogh Museum Enterprises (hierna: VGME). VGME ontwikkelt producten en diensten geïnspireerd op het leven en werk van Vincent van Gogh en is altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken om zijn werk voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. De activiteiten richten zich op lokaal, mondiaal en digitaal niveau. VGME vormt een zeer belangrijk onderdeel van de inkomstenstructuur van het museum.

Vans x Van Gogh Museum Vans x Van Gogh Museum

Van licensing tot e-commerce

Licensing en wholesale

2018 was een succesvol jaar: de licensing is met 39% gegroeid t.o.v. 2017. Er zijn grote samenwerkingen geweest met Samsonite en Vans, het Van Gogh Café in China heeft meerdere outlets gekregen en onze gelicenseerde merchandise op Alibaba is ook dit jaar weer erg goed verkocht.

In wholesale is een groei neergezet van 17% in 2018 t.o.v. 2017, met name dankzij toenemende interesse in VGM-merchandise in diverse Vincent van Gogh-landmarks, zoals Auberge Ravoux in Auvers-sur-Oise. Daarnaast is VGM-merchandise zeer populair op Schiphol.

Professional Services

Professional Services verleent op lokaal maar met name op mondiaal niveau adviesdiensten aan (internationale) musea, eigenaren van werken van Van Gogh, bedrijven en privéverzamelaars. Ook in 2018 werden meerdere lezingen onder andere in China  gegeven, cursussen georganiseerd, bijdragen geleverd aan congressen, werken van Van Gogh en tijdgenoten gerestaureerd en wordt er onderzoek verricht.

Meet Vincent van Gogh Experience

In 2018 is gewerkt aan het sluiten van contracten met verschillende venues voor de interactieve, ‘multi sensory’ 3D-tentoonstelling Meet Vincent Van Gogh Experience. Deze inspanningen hebben ertoe geleid dat in het voorjaar van 2019 de Meet Vincent Van Gogh Experience in ieder geval te zien is in zowel Barcelona als Seoul.

B&M

Merchandiseverkoop is in 2018 wederom gestegen. Extra sterk was de groei van het luxere assortiment en van de licentieartikelen die via onze eigen verkoopkanalen werden aangeboden. In 2018 is de Bookshop vernieuwd, wat heeft geresulteerd in een inspirerende en toegankelijke winkel waarbij de connectie met het museum en Van Gogh als kunstenaar centraal staan.

Pop-up tour

In 2018 is de Van Gogh Museum Editions Pop-up tour gelanceerd, een manier om Van Goghs meesterwerken wereldwijd toegankelijk te maken. In deze interactieve, reizende tour zijn de exclusieve Van Gogh Museum Editions te zien: 3D-replica’s van Van Gogh-werken in hoge kwaliteit die de originele kunstwerken dicht benaderen. In 2018 reisde de pop-up naar verschillende vooraanstaande winkelcentra in de Verenigde Staten. De eerste pop-up was te zien in Philadelphia en daarna in New Jersey. In de rustige uren van het winkelcentrum werden scholen en slechtzienden ontvangen. Naast de presentatie van de Museum Editions is de giftshop een onderdeel van de Pop-up tour. In totaal zijn ongeveer 50.000 mensen in contact gebracht met Vincent van Gogh en ons museum.

Pop-up in Philadelphia | Foto: Ted Washington Pop-up in Philadelphia | Foto: Ted Washington

Retail

In 2018 zijn de processen en systemen van de winkels onder de loep genomen, waarna belangrijke verbeteringen zijn doorgevoerd.

E-commerce

De gross demand van de officiële webshop van het Van Gogh Museum is in 2018 weer fors gestegen, met 64% t.o.v. van het budget van 500k naar 820k. De demand is t.o.v. 2017 met bijna 100% gestegen (416k in 2017 vs. 820k in 2018) Met name de licentie + POD-productcategorieën zijn in 2018 aanzienlijk gegroeid. De gemiddelde orderwaarde (AOV) is gestegen naar € 87. In 2018 zijn er, voor het eerst sinds de historie van de webshop, zwarte cijfers geschreven.

27% van alle webshopklanten is Nederlands. 73% van alle webshopklanten is internationaal. De top converterende landen buiten Nederland zijn de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Italië. 42% van de omzet wordt gegenereerd door doorverwezen bezoekers van de website vangoghmuseum.nl.