Jaaroverzicht

De Mesdag Collectie

Schets van DMC

De Mesdag Collectie in Den Haag toont de collectie van de kunstenaars en verzamelaars Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten. Het museum vormt samen met het Van Gogh Museum de Stichting Van Gogh Museum. De collecties van beide musea sluiten mooi op elkaar aan en geven een goed overzicht van de kunst van de late 19de eeuw. In DMC worden jaarlijks twee tentoonstellingen georganiseerd.

De zindering van de zee | Foto: Jan-Kees Steenman De zindering van de zee | Foto: Jan-Kees Steenman

Tentoonstellingen, activiteiten en aanwinsten

Mesdag & Japan

7 maart – 17 juni 2018

Tijdens Van Gogh & Japan was in DMC de tentoonstelling Mesdag & Japan. Het Verre Oosten verzameld te zien. Hendrik Willem Mesdag verzamelde rond de opening van zijn Museum Mesdag in 1887 een collectie Japanse toegepaste kunst, variërend van samoeraizwaarden tot Satsoema-vazen. De tentoonstelling liet ziet hoe hij in aanraking kwam met Japanse kunst, waar en hoe hij deze verzamelde en hoe het japonisme Haagse kunst in het algemeen beïnvloedde. Een recordaantal van ruim 5.600 personen bracht een bezoek aan deze bijzondere tentoonstelling. Bij de tentoonstelling verscheen een rijk geïllustreerd boek, het eerste in de reeks publicaties waarin een bepaald deel van de collectie wordt belicht. De omvangrijke collectie Japanse objecten in DMC werd naar aanleiding van deze tentoonstelling online ontsloten.

2018 in cijfers - De Mesdag Collectie

2018 in cijfers - De Mesdag Collectie
13.848 bezoekers
1.938 scholieren
72.355 websitebezoekers
3.903 Facebook-fans
1.212 Instagram-fans
1 schenking
1 aankoop

Mesdag & Japan | Foto: Jan-Kees Steenman Mesdag & Japan | Foto: Jan-Kees Steenman

De zindering van de zee

14 september 2018 – 6 januari 2019

In de tentoonstelling De zindering van de zee. Een eerbetoon aan Bas Jan Ader verenigde gastconservator Joanna De Vos op een voor het museum geheel nieuwe wijze hedendaagse met 19de-eeuwse kunst. Odes aan de performance In Search of the Miraculous van de Nederlandse kunstenaar Bas Jan Ader vormden de rode draad. Diverse internationale kunstenaars, onder wie Bill Viola en Nan Goldin, leverden een bijdrage aan deze tentoonstelling, waarbij schilderkunst, video-art, installaties en keramiek elkaar afwisselden. De tentoonstelling trok ruim 4.000 bezoekers.

Haags feestjaar: Cultuur aan Zee

In 2018 stond Den Haag in het teken van Feest aan Zee, een feestjaar ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Scheveningen. Haagse culturele instellingen, waaronder DMC, bundelden de krachten in de gezamenlijke campagne Cultuur aan Zee. DMC organiseerde zogenaamde ‘strandwandelingen’, rondleidingen waarbij de bezoekers langs de mooiste zeegezichten uit de collectie werden geleid én konden picknicken in de tuin. Ook de najaarstentoonstelling De zindering van de zee sloot aan bij het thema.

Aanwinsten

Het Haagse feestjaar kreeg een extra mooi tintje door de schenking van Hollands strandgezicht (ca. 1878-1880), een schilderij van Mesdag zelf. Het werk was ruim een eeuw in bezit van een Nederlandse familie die nu in Canada woont. Het is een ambitieus en uitgewerkt schilderij met veel figuren. De aandacht voor details, zoals de weerspiegeling van de figuren in de dunne laag water, maken het tot een bijzonder aantrekkelijk strandgezicht. Dankzij deze schenking keerde Hollands strandgezicht weer terug naar het huis waar Hendrik Willem Mesdag het bijna 140 jaar geleden schilderde.

Met de aankoop van Haringrokers van Philip Sadée keerde nóg een werk terug naar de collectie. Dit schilderij maakte oorspronkelijk onderdeel uit van een deur in het atelier van Hendrik Willem Mesdag aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Alle acht panelen waren beschilderd door kunstenaarsvrienden van de Mesdags. Sadée schilderde vier vrouwen in een interieur die bezig zijn met een stap in het proces van het haring roken; zij rijgen de vissen aan een stok om ze te laten drogen.

Hendrik Willem Mesdag, Hollands strandgezicht, c. 1878–1880. Van Gogh Museum, Amsterdam (schenking dhr. en mevr. Frans K. Winkel, Michael K. Winkel, Martin P. Winkel en familie) Hendrik Willem Mesdag, Hollands strandgezicht, c. 1878–1880. Van Gogh Museum, Amsterdam (schenking dhr. en mevr. Frans K. Winkel, Michael K. Winkel, Martin P. Winkel en familie)

Philip Sadée, Haringrokers (Les Saurissières), 1869-1888. Van Gogh Museum, Amsterdam Philip Sadée, Haringrokers (Les Saurissières), 1869-1888. Van Gogh Museum, Amsterdam