Tentoonstellingen

Van Gogh & Japan
Hoe veelzijdig, rijk en meeslepend de kunst van Van Gogh is, bleek weer bij Van Gogh & Japan (23 maart t/m 24 juni 2018), de blockbuster van 2018. Deze bijzondere tentoonstelling werd feestelijk geopend door koning Willem-Alexander, in aanwezigheid van Ingrid van Engelshoven (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Hiroshi Inomata (ambassadeur van Japan) en Jozias van Aartsen (waarnemend burgemeester Amsterdam). Van Gogh omringde zich met Japanse prenten, hij schilderde ze nauwgezet na en liet zich erdoor inspireren op het vlak van compositie, vorm, kleur, licht en belijning. Gaandeweg slaagde hij erin de Japanse verfijning te integreren in zijn eigen weerbarstige stijl. In de tentoonstelling was die ontwikkeling mooi te volgen. Een keur aan Japanse prenten was samengebracht met zo’n 60 schilderijen van Van Gogh, voor een deel bijzondere bruiklenen uit musea en particuliere collecties van over de hele wereld. Zo was Zelfportret met verbonden oor (1889, The Samuel Courtauld Trust, The Courtauld Gallery, Londen) voor het eerst sinds 1930 weer in Nederland te zien. Andere hoogtepunten waren Van Goghs Zelfportret (1888, Harvard Art Museums / Fogg Museum, Cambridge, MA) en De wiegster (Augustine Roulin) (1889, The Art Institute of Chicago). Van Gogh & Japan werd lovend ontvangen in de (inter)nationale pers, en haalde zelfs de voorpagina van The New York Times. De expositie trok circa 430.000 bezoekers in Nederland en had een van de hoogste bezoekerswaarderingen. De drie locaties in Japan (Tokio, Kyoto en Sapporo) werden bezocht door in totaal 750.000 bezoekers.